مهندسی هوافضا
مهندسی هوافضا، شاخهای است از مهندسی که با طراحی هواپیما، فضاپیما، و مسائل و موضوعات وابسته به آنها سر وکار دارد. اغلب اوقات، از آن به عنوان مهندسی هوانوردی یاد میشود، خصوصا، زمانی که فقط به هواپیما اشاره شود، و وقتی که فضاپیما مورد نظراست، به آن مهندسی فضایی گفته میشود.
مهندسی هوافضا یکی از پیشروترین زمینههای پژوهشی است و بودجههای کلان نظامی و غیرنظامی که صرف این رشته میشود زمینههای پیشرفت و جهش در دیگر رشتههای دانش و مهندسی را فراهم ساخته است.
مهندسی هوافضا دانشی راهبردی است که در آن از دانشهای دیگر مانند متالورژی، علوم رایانه و الکترونیک بهرهگیری میشود.
مهندسی هوافضا در ایران
رشته مهندسی هوافضا یکی از رشتههای گروه فنی مهندسی است. با توجه به رشد سریع و ناگهانی این دانش در دهههای اخیر هم اکنون این رشته جزو رشتههای راهبردی دانش به شمار میآید. ولی با این وجود این رشته در ایران از سابقه زیادی برخوردار نیست.
مهندسین هوا- فضا مسئولیت طراحی و ساخت ماشینهای غیر عادی ، از هواپیماهای با وزن بیش از ۲۵۰ تن گرفته تا فضا پیماهائی که قادر به طی. مسافتهای طولانی با سرعتی بالاتر از ۳۰۰۰۰ کیلومتر در ساعت هستند ، میباشند آنها هواپیماها و فضاپیماها و موشکها را طراحی کرده و توسعه داده ومورد آزمایش قرار میدهند و بر مراحل ساخت آنها نظارت میکنند . مهندسین هوا- .فضایی که با هواپیما سروکار دارند را مهندسین هوانوردی و آنهایی را که اختصاصا با فضاپیما کار میکنند ، مهندسین فضانوردی گویند
مهندسین هوا- فضا فناوریهای جدیدی را برای استفاده در هوانوردی ، سیستمهای دفاعی و اکتشافات فضایی بوجود آورده و اغلب در زمینه هایی مانند طراحی ساختار ، هدایت ، ناوبری و مراقبت ، تجهیز و ارتباطات و یا شیوه های تولید متخصص میشوند. آنها اغلب از طراحی رایانه ای ( کد ) ، دستگاههای خودکار(روبوتیکز) ، لیزر و تجهیزات نوری الکترونیکی پیشرفته در کارشان بهره میگیرند.
آنها ممکن است درزمینه یکی از تولیدات خاص هوا- فضا مانند حمل و نقل تجاری (هواپیماهای باری و مسافربری ) ، جتهای جنگنده نظامی ، هلیکوپترها ، فضا پیماها و یا موشکها وراکتها تخصص بگیرند.
مهندسین هوا- فضا ممکن است در آیرودینامیک ( دانش مربوط به حرکت اجسام در گازها و هوا ) ، ترمودینامیک (مبحث فعالیت مکانیکی و رابطه آن با حرارت ) ، مکانیک سماوی ، نیروی محرکه ، آکوستیک ( علم اصوات ) ، و یا سیستمهای هدایت و مراقبت ، مهارت داشته باشند.
مهندسین هوا- فضا عموما در صنعت هوا- فضا به کار گرفته میشوند ، اگر چه مهارت آنها به صورت روزافزونی در رشته های دیگر نیز کاربرد پیدا میکند. به عنوان مثال ،در صنعت تولید وسایل نقلیه موتوری ، مهندسین هوا- فضا خودروهایی را با مقاومت هوایی کمتر طراحی میکنند که این کار، کارآیی مصرف سوخت آنها را بالاتر میبرد.
فرصت های شغلی رشته مهندسی هوا فضا
فرصتهای شغلی
بیشترین فرصتهای کاری برای مهندسین هوا- فضا در صنایع تولید هواپیما ، قطعات هواپیما ، موشکهای هدایت شونده و فضا پیما میباشد.بعضی از آنها به استخدام وزارت دفاع در می آیند . دیگر فرصتهای شغلی در زمینه های خدمات مهندسی و ساخت و ساز ، سرویسهای تحقیقاتی و آزمایشی و شرکتهای تجهیزات ناوبری میباشند.
چشم انداز آینده
با افزایش نیاز به صنایع دفاعی ، نیاز به متخصصین این رشته نیز افزایش میابد. از طرف دیگر ، با رشد ترافیک هوایی و افزایش تعداد مسافران و نیز برای جایگزینی ناوگانهای هوایی موجود با هواپیماهایی با سرعت بالاتر و مصرف سوخت کمتر ، نیاز به مهندسین هوا- فضا افزایش خواهد یافت . با گرایش شرکتهای سازنده هواپیما برای استفاده از فناوری موجود در زمینه های جدید، فرصتهای شغلی جدیدی برای این مهندسین بوجود خواهد آمد. بعضی فرصتهای استخدامی نیز در صنایعی که واضحا با هوا- فضا ارتباطی ندارند ، مانند صنایع اتومبیل سازی ایجاد خواهد شد.
صنعت و بازار کار
یک مهندس هوا فضا به تنهایی قادر نخواهد بود که یک محصول هوا فضایی مانند هواپیما بصورت کامل و با تمام جرئیات طراحی کند و آن را بسازد. به علت پیشرفته بودن فن آوری این محصولات، همکاری شاخههای متعددی از علوم و فنون مهندسی در طراحی و ساخت آنها اجتناب ناپذیر است و هوا فضا از بهترین دستاوردهای صنایع متعدد برای پیشبرد اهداف خود استفاده میکند.
یک مهندس هوا فضا، محاسبات و طراحیهای لازم را انجام داده، در هر مرحله به منظور تامین اهداف مورد نظر، نیازها و موارد گوناگون را بطور دقیق بیان میکند. سپس به منظور تامین نیازها و سفارشها، سایر رشتهها و زمینههای علمی و فنی وارد عرصه میشوند.
نرم افزارهای رشته مهندسی هوا فضا
نرم افزارها:
CatiaP1 قدرتمندترین نرم افزار طراحی ، مهندسی و ساخت با کمک کامپیوتر در صنایع هوافضا خودرویی و دریایی.
Drive Calculator2 نرم افزاری قدرتمند برای محاسبات قدرت موتور هواپیماهای الکتریکی و سایر محاسبات مربوطه
Airplane Design Calculator3 نرم افزاری برای طراحی هواپیما
Sailplane Calculator4 نرم افزار طراحی گلایدر.
Mean Aerodynamic Chord Calculator5 نرم افزار محاسبه ی وتر آیرودینامیکی بال.
CL calculator6 برای محاسبه ی ضریب لیفت بال.
Turn Radius Calculator7 برای محاسبه ی شعاع گردش،ضریب لیفت و GLoad
Effective Dihedral Angle Calculator8 برای محاسبه ی زاویه ی هفتی موثر بالهای چندزاویه ای.
Electric motor performance9 نرم افزار محاسبه ی کارایی،مصرف انرژی و بازده موتورهای الکتریکی.