
نسخه یک توصیه کتبی دارویی است توسط پزشک ، دندان پزشک و ماما داده شده است . نسخه در کشور ما به دو صورت بیمه ای و یا درج شده در سربرگ معالج ارائه می گردد .
در هر دو حال یک نسخه زمانی معنای واقعی و قانونی خود را خواهد یافت که در برگیرنده مشخصاتی از فرد معالج ، بیماری شخص و درمان مورد نظر باشد و در کنار این عوامل ممهور به مهر معالج بوده و توسط او امضا گردد . ثبت تاریخ ویزیت و نوع بیماری فرد نیز از ملزوماتی است که قانون گذار آن ها را در نظر گرفته است .
پس از ارائه نسخه به داروخانه باید دقت نمود که این عوامل در نسخه موجود باشند و بعد از آن روند تحویل داروی تجویزی به صورت سیستماتیک انجام می شود این روند شامل مراحل زیر است :
- دریافت نسخه ( پذیرش ) دوره تکنسین داروخانه
- خواندن نسخه و بررسی درخواست های معالج دوره تکنسین داروخانه
- آماده نمودن داروهای نسخه دوره تکنسین داروخانه
- ثبت نسخه تحویلی در کامپیوتر به وسیله نرم افزارهایی که به این منظور تولید شده اند دوره تکنسین داروخانه
- نوشتن دستورات لازم بر رو برچسب های دارویی دوره تکنسین داروخانه
- تحویل دارو به بیمار دوره تکنسین داروخانه
ارائه اطلاعات دارویی ، توصیه و گفت و گو با بیمار که تحت عنوان مشاوره دارویی به آن عمل می گردد
روند نسخه پیچی
روند نسخه پیچی هرچه که باشد ، نتیجه مورد نظر آن تحویل داروی مناسب است که در بسته بندی مناسب و به همراه دستورات و توصیه های لازم به دست بیمار می رسد ، عوامل متعددی وجود دارند که در روند نسخه پیچی تاثیر می گذارند که یکی از این عوامل ، محیط فیزیکی داروخانه است .
باید در نظر داشته باشیم که روند نسخه پیچی صرفا به معنای تهیه و آماده سازی داروهای درخواستی در نسخه نیست و به همراه آن شامل مرحله مهم تری به نام ارائه اطلاعات درمانی به بیمار نیز می باشد .
در داروخانه هایی که نسخه پیچی صرفا شامل بر مرحله اول باشد ، نتیجه کار تبدیل کردن یک مرکز علمی به محلی برای خرید و فروش دارو و سایر ملزومات پزشکی می باشد .
بنابراین در یک نگاه کلی نسخه پیچی در داروخانه یعنی ایجاد ارتباط مستقیم کلامی با بیماران ، بررسی نیازهای درمانی آن ها ( شامل نسخه ای که به همراه دارند ) ، ارائه راهکارهای درمانی متناسب و عرضه درخواست های دارویی شخص به همراه اطلاعات لازم برای مصرف این داروها می باشد .
بدیهی است با چشم پوشی از هر کدام از این مراحل نمی توان انتظار داشت که یک داروساز یا تیم همراه او ، شیوه درست ارائه خدمات دارویی را اجرا کرده باشند .
امروزه با گسترش نقش داروسازان در ارائه خدمات درمانی به بیماران در محل داروخانه ، توقع می رود که داروساز آگاه به مجموعه ای از اطلاعاتی در زمینه بیماری ها ، شیوه ها و پروتکل های درمانی ، اطلاعات دارویی و حتی شیوه های تعامل مثبت با بیماران باشد .
تکنسین داروخانه به داروساز کمک می نماید تا داروهایی را که بیمار سفارش می دهد آماده کند. تکنسین داروخانه وظیفه دارد تا داروها را با هم مخلوط نماید و نسخه ها را از بیمار دریافت نماید. در حقیقت در داروخانههای بزرگ که همه روپوش سفید میپوشند، تمایز تکنسین داروخانه یا نسخه خوان از دکتر داروساز کمی سخت است. در ظاهر شبیه به هم هستند و وظایفی مشابه به هم انجام میدهند. اما علیرغم این تشابه ظاهری تفاوتهای زیادی میان وظایف تکنسین داروخانه و داروساز وجود دارد؛ تکنسین یا دستیار داروخانه که در عرف با عنوان نسخه خوان هم شناخته میشود به نسبت دکتر داروساز وظایف متعدد و عمومیتری بر عهده دارد. با این وجود تکنسین نقش مهم و غیرقابلانکاری در پیشبرد کار داروخانه و خدمت به بیمار بر عهده دارد.
این دوره آموزشی در بسیاری از کشور های پیشرفته مانند آمریکا و بریتانیا دوره های آموزشی برای این حرفه یکی از ملزومات شروع به کار در این حرفه است. امروزه داروخانه ها بدون داشتن مدرک و انجام دوره های کارآموزی در داروخانه اجازه استخدام به افراد را نمیدهند. به همین دلیل آموزشگاه ایرانی سرت شروع به برگزاری این دوره های آموزشی کرده است. لذا علاقه مندان به حرفه تکنسین داروخانه می توانند با ثبت نام در دوره تکنسین داروخانه و دریافت مدرک در سطح ملی و بین المللی در این حرفه شروع به کار کنند.
